tisdag 2 juni 2009

Mitt brev till Försäkringskassan.

Hej!
Jag skriver till er med anledning av att jag fått avslag på min ansökan om havandeskapspenning och jag anser att detta är på felaktiga grunder.

Ni skriver att mina arbetsuppgifter inte är tillräckligt fysiskt krävande och inte innehåller mer fysiskt ansträngande moment än vad som förekommer vid normal kontorsstädning. Detta håller inte jag med om. Jag anser att det är en ganska stor skillnad på att städa i människors privata hem som jag gör och på kontorsstädning. Och jag citerar från ert brev: "De faktorer som då särskilt ska beaktas är om det i arbetet förekommer tunga lyft, om arbetet till stor del måste utföras stående eller om det innebär påfrestande, ensidiga rörelser. För att dessa faktorer ska beaktas krävs att de förekommer tämligen regelbundet." Och det anser alltså jag att det gör!

Som jag angivit i min ansökan så arbetar jag i sex privata hem per dag. På varje ställe ingår allt från dammtorkning till dammsugning, skurning och städning av toaletter. Vi använder oss av kundens privata utrustning och på många ställen är det skurborste eller skaft med trasa som används och en vanlig hink. Det blir många böjningar upp och ner för att vrida ur. Även längden på moppar och dammsugarrör varierar kraftigt och är på många ställen korta, vilket är jobbigt även för någon som inte är gravid...

Ett privat hem är ofta också mycket mer möblerat än ett kontor och därför besvärligare att städa. Det är mycket mer låga möbler som man ska komma under och trånga vrår. Även här blir det alltså mycket böjningar. Mattor ska bäras ut och skakas. En del dammsugare har mycket korta sladdar och man får byta kontakt ofta. Vissa möbler måste lyftas eller skjutas undan. Man bär dammsugare, hinkar med vatten och mattor.

Och att ett sådant här arbete till stor del måste utföras stående behöver jag kanske inte ens påpeka? Dessutom så bor många av våra kunder i hyreshus med många trappor, vilket också är ganska påfrestande.

Det jag alltså vill nu är att beslutet prövas om och att jag ändå kan få havandeskapspenning då jag nu försökt att belysa den fysiska ansträngningen som faktiskt är mer krävande än ni tidigare insett.

-----

Jag hoppas det går hem iallafall. Men som ni skrivit i era kommentarer till mig så är ju inte FK riktigt kloka nu för tiden... När jag gick med Robin och jobbade i hemtjänsten så fick jag havandeskapspenning direkt, utan några problem. Och det tycker jag ändå är mindre fysiskt påfrestande än att städa varje dag, även om det förekommer mycket tunga lyft och sånt inom vården. (Fast det är klart, det är ju 4 år sedan nu...)
Men som mamma kommenterade det när jag berättade förut så får ju knappt sådana som är närmast rullstolsbundna sjukskrivning ens utan ska ut på jobb enligt FK... Jag fattar inte hur jävla sjukt allt har blivit...

*suck*

5 kommentarer:

Marie sa...

Det var ett bra formulerat brev. Hoppas det gör susen nu då, ska hålla tummarna

BusNova sa...

Mkt bra brev, bra formulerat

Caroline sa...

jätte bra sagt... håller tummarna.. kram

MammaSusan sa...

Håller också tummen!

Vicki sa...

Tack snälla för dina fina ord.
Visst är det svårt för andra att föreställa sig men ja, du är mamma och det i sig kan nog göra att det ibland känns ont att läsa. Du vet ju hur det är att ha barn, vad man känner för det osv.
Tack också för att du tycker att jag är stark, och ja det är som du skriver, det är inte så mycket att välja på. På något vis måste jag hasa mig fram. Det var verkligen fint skrivet av dig och det är guld värt. Kramar

Brevet är mycket välskrivet.
Nog fan borde det gå igenom. Jag håller också tummen.