söndag 7 november 2010

Sammys äventyr.


Idag har jag, mamma och Robin varit i Karlstad på bio och sett Sammys äventyr - den hemliga vägen på bio. Det var Robins belöning efter att han samlat ihop 15 guldstjärnor i en bok vi har hos mamma. Vi kom på idén för ett tag sen att vi ska belöna det han gör bra med en guldstjärna och på så sätt uppmuntra honom att vara snäll och duktig, och kanske inte lägga så mycket fokus på när han bråkar och krånglar. Och när han fått ihop 15 guldstjärnor så får han en belöning.

Stjärnorna kan han få för vad som helst i princip, allt från att han suttit stilla och ätit ordentligt vid bordet, till ett enkelt avklarat tandläkarbesök eller att han lyssnat på vad man sagt direkt. Och ibland får han stjärnor bara för att han finns till och är så älskvärd.

Vi talar aldrig om innan att "nu får du en stjärna om du..." utan han får dem bara efteråt. Vi använder dem alltså inte som mutor, utan bara som belöning.

I boken som vi kallar "Bra gjort!" skriver vi datum och vad han fått de olika stjärnorna för. Det är riktigt rolig läsning och jag tror han tycker det är kul med =) Och han är så stolt när han kan ringa mormor och berätta att han fått en stjärna och att hon ska skriva in det i boken.

Vet inte än om det är en metod som funkar för mindre bråk, men det spelar egentligen inte så stor roll. Det är mest en kul grej i grunden och det känns bra att på ett konkret sätt få visa den lille mannen uppskattning och uppmuntran, för likväl små som stora saker.

Och när Linus blir större så blir det nog en likadan till honom. Nu får han också stjärnor då och då i Robins bok av Robin själv när han tycker lillebror är duktig och av mig & mamma för att han finns han med ;)

Tänk vilken kärlek man känner till dessa två grabbar! Jag älskar dem så innerligt!

1 kommentar:

Marie sa...

Söta sköldpaddor :-)

Ha det var ju ett bra belöningssystem det där :-)